22 Şubat 2010 Pazartesi

Olaylı dosya bombalı paket!

Cİhaner'le ilgili soruşturmanın gittiği İstanbul'daki Ergenekon savcıları, HSYK kararına göre işlem yaparsa Adalet Bakanlığı ile karşı karşıya gelecek.

Çünkü savcıların bir yıl önce benzer bir durumda 'Biz yetkili değiliz' dediği, ancak Bakanlığın 'Yetki sizde' talimatı verdiği ortaya çıktı.

SavcIlar bu durumda Adalet Bakanlığı'nın talimatını dinleyip Cihaner'le ilgili soruşturmaya devam ederse de bu kez Erzurum savcıları gibi yetkilerinin HSYK tarafından kaldırılması gündeme gelecek. Yani Ergenekon savcıları hayatlarının belki de en zor kararını verecek...

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında olduğu 11'i tutuklu 18 şüpheli hakkındaki dosya önceki akşam Erzurum'dan İstanbul'a gitti. Dosyayı alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin, soruşturmayı yürütmeleri için Cumhuriyet Savcıları Murat Yönder ve Fikret Seçen'i görevlendirdi. Dosyayı Yönder ve Seçen'in yanı sıra, Çolakkadı ve Seçkin de inceleyecek. Ancak 4 savcının önünde zor bir karar var. Zira Ergenekon savcılarının geçen yıl da benzer bir dosyayla karşı karşıya kaldıkları ve "Biz yetkili değiliz" dedikleri ortaya çıktı. Bunun üzerine savcılar ile Bakanlık arasında, birinci sınıfa ayrılmış yargı mensupları hakkında kimin soruşturma yürüteceği konusunda önemli bir görüş ayrılığı yaşandı.

Yine 250'nci madde tartışılmıştı

Hakim ve savcıların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesine giren suçlarda hangi usulle soruşturulacakları konusu, 56 hakim ve savcıyla ilgili yürütülen Ergenekon soruşturmasında gündeme geldi. Bakanlık, 5 Eylül 2008'de, aralarında Cihaner'in de bulunduğu 56 hakim ve savcı hakkında, Ergenekon yapılanmasıyla bağlantılı oldukları iddiasıyla soruşturma başlattı. Bakanlık, telefonlarını dinlemeye aldığı hakim ve savcılardan 10'unun dosyalarını bir süre sonra Ergenekon soruşturmasına bakan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılarına gönderdi. Adalet Bakanlığı, soruşturmada yetkinin Adalet Bakanlığı müfettişlerinde değil, özel yetkili savcılarda olduğunu bildirdi.

Savcılar 'Biz yetkili değiliz' demişti

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Ercan Şafak ve Fikret Seçen ise 20 Nisan 2009'da bakanlığa gönderdikleri "fezleke" de buna itiraz etti. Fezlekede, "Yapılan inceleme sonucunda, mevcut delillere göre Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturmanın yürütülmesinin mümkün bulunmadığı, bu konuda gereğinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce yapılmasının gerektiği kanaatine ulaşılmıştır" denilerek dosyalar Bakanlığa geri gönderildi. Fezlekede birinci sınıfa ayrılmış hakim-savcıların Yargıtay'da yargılanabileceği de anımsatılarak "CMK'nın 250/3. fıkrası ile 251. maddesi birlikte değerlendirilmesi ve özel yetkili Cumhuriyet savcılarının nezdinde bulundukları ağır Ceza mahkemelerinin bakamayacağı davaların soruşturmasını yapamayacaklarının kabul edilmesi gerekmektedir" denildi.

Bakanlık'tan 'Siz bakacaksınız' talimatı

Özel yetkili savcıların "Yetki bizde değil" görüşüne Bakanlık'tan talimat gibi bir yanıt geldi. Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen'in imzasını taşıyan 27 Mayıs 2009 tarihli yazıda, "CMK'nın 251. maddesine göre, 250. madde kapsamına giren suçlarda, soruşturma, savcılarca bizzat yapılır. Hakim ve savcılara yönelik terör örgütüne üye olmak suçlarından soruşturmanın tarafınızca yapılacağı açıkça anlaşılmaktadır" denildi. Bakanlık, Savcılığın 10 klasörlük soruşturma dosyasını da iade etti. Böylece özel yetkili savcılar bu yazışmaların yapıldığı 10 hakim ve savcıyla ilgili soruşturma yürüttü ancak hiçbiri hakkında suç unsuruna rastlayamadı.

Ergenokon savcılarının zor kararı

Ergenekon savcılarının kendilerini yetkili görmemelerine rağmen Bakanlığın talimatıyla soruşturma yürütmeleri, Cihaner'le ilgili dosyada verilecek kararı da kritik hale getirdi. HSYK, Erzurum'daki özel yetkili savcıları görevden alırken birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılarla ilgili soruşturmanın özel yetkili savcılar tarafından yürütülemeyeceği görüşünü ortaya koydu. Şimdi Ergenekon savcılarının HSYK'nın görüşüne göre mi yoksa Bakanlığın görüşüne göre mi karar vereceği merakla bekleniyor.

HSYK yetkilerini kaldırabilir

Ergenekon savcıları, HSYK'nın Erzurum'daki 4 savcının yetkilerini aştığı tespitine rağmen Cihaner'le ilgisi soruşturmaya devam ederlerse, HSYK, Erzurum'daki savcılara yaptığı gibi Ergenekon savcılarının da yetkilerini kaldırabilir. Çünkü HSYK, Erzurum'daki 4 savcı ile ilgili kararında Yargıtay'da yargılanacak olan kişilerin özel yetkili mahkemeler tarafından yargılanamayacağına ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250/3. maddesine işaret etmiş ve savcıların yetkilerini aştığını savunmuştu. Savcılar, HSYK kararına uyması halinde ise bu defa Bakanlık'la karşı karşıya gelecekler. Çünkü Bakanlık, 56 hakim ve savcıyla ilgili soruşturmada olduğu gibi dosyaları yeniden savcılara gönderebilecek. Savcıların ısrarcı olması halinde ise haklarında Bakanlık'ça soruşturma açılabilecek. Bu soruşturma sonunda disiplin cezası verilip verilmeyeceğine yine HSYK karar verecek. Ancak yine de Savcılar, Bakanlıkla karşı karşıya gelmiş olacak.

Özbek de o dosyayı işaret etti

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de, "savcıların zor kararı" konusunda geçen yıl ki dosyayı işaret etti. Özbek gazetecilerin, "Erzurum savcıları için işletilen aynı süreç, İstanbul'daki savcılar için de işletilebilir mi?" sorusuna, "O açıdan bir şey söylemek mümkün değil. Buradaki arkadaşlarımız eğer bakamıyorlarsa oradakilerin de aynı koşullarda, aynı koşullar muhafaza edilirse onlar için de aynı şey geçerlidir. Ki o arkadaşlarımız benzer bir olayda kendilerinin bakamayacağına ilişkin bakanlığa bir iade yazısında imzaları olan arkadaşlarımız" cevabını verdi. Özbek'in, "Erzurum savcılarıyla ilgili iki gün önce verdiğiniz karar İstanbul'daki savcılar için de bağlayıcı mı?" sorusuna yanıtı ise "Biz Erzurum'la ilgili bir yetki belirlemesi yaptık" oldu. (Vatan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder